Cont Bilete Online

Teatru/comedie- PREMIERA „Sistemul Perfect” - Bacau

poster

Data: Luni, 26 Februarie 2024

Ora: 19:00

   Locatie: Teatrul de Vară, Bacau

Pret: 60; 80; 100; 120 RON

Piesa de teatru/comedie „Sistemul Perfect”  este o adaptare după „Sistemul Ribadier”,  o savuroasă comedie în trei acte de Georges Feydeau și Maurice Hennequin , interpretată pentru prima dată în noiembrie 1892. Tema principală o reprezintă stratagema unui soț de a scăpa din casa conjugală, hipnotizându-și soția.

Regretatul nostru artist și regizor Ion Caramitru și-a dorit sa regizeze această piesă și ca o coincidență, un alt regizor cu rădăcini aromâne, Toma Enache va pune în scenă piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi în țară pentru o altă capodoperă „La puce à l’oreille– Puricele în ureche”.

Georges Feydeau (1862 – 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numită La Belle Époque, cunoscut pentru farsele și vodevilurile sale.

Distribuție :

Angèle – Monica Davidescu

Ribadier – Aurelian Temisan

Thommereux – Silviu Biris

Savinet(Sauvignion) – Ovidiu Cuncea

Gusman – Cosmin Vîjeu

Sophie – Kira Hagi

Criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansării –1892), Henry Fouquier, a considerat piesa ca fiind „poate cea mai solid construită și cu cea mai ingenioasă intrigă dintre toate piesele pe care ni le-a oferit Maurice  Feydeau” și că Feydeau a brodat o farsă cu multa fantezie. Un comentariu din aceealși ziar spunea: „Am văzut, de la un capăt la altul al serii, doar fețe strălucitoare, ochi frumoși umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiți de atât râs si multe aplauze”.

După moartea lui Feydeau în 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, până când interesul pentru ele a reînviat în anii 1940. Le Système Ribadier a fost repus în scenă în 1963 într-o producție regizată de Jacques François . Revista online „Les Archives du Spectacle” consemnează că până acum s-au jucat 15 producții diferite ale piesei la  Paris și alte orașe ale Franței,inclusiv o producție din 2007 la Théâtre Montparnasse, care a fost filmată pentru televiziune si alte zeci de adaptari in toata lumea.

De-a lungul timpului, piesa a fost preluată și prezentată cu brio la cele mai de succes teatre din lume. Prima data la Berlin în 1893. O adaptare în engleză, „His Little Dodge” a fost prezentată la Londra în 1896 rulând 81 de reprezentații. Aceeași versiune a fost dată la New York în anul următor de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele„Sistemul lui Monsieur Rebadier” a fost oferită publicului în SUA, în 1979, cu Roderick Cook în rolul lui Ribadier.  O versiune din 2009 cu titlul „Where There’s a Will”, a fost prezentată într-un turneu britanic având regia semnată de marele regizor britanic Sir Peter Reginald Frederick Hall, având recenzii foarte călduroase. Pană în prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 26 februarie 21:00.


Abonează-te la newsletter

Aflați detalii despre cele mai noi evenimente!